Големите световни заблуди

03.06.2021

Наполеон е бил супер нисък

Както в училище, така и в исторически книги Наполеон Бонапарт е изобразяван като ядосан дребен мъж, който само се кара и крещи. На това се базира и наполеоновият комплекс, който описва хора, които се характеризират с нисък си ръст и агресивно поведение.

Реално Наполеон Бонапарт е бил восок около 1.7 метра, което си е нещо различно и забележително за онези времена. Средната височина на мъжете в България е около 1.75 метра, а за целата планета Зема е около 1.71 метра. В действителност се оказва, че френският император не е бил никак нисък. Историците смятат, че легендата за ниският му ръст се е зародила от британските карикатури в началото на 20-ти век.

Пиенето на алкохол ни сгрява

Алкохолът реално спада вътрешната температура на човешкото тяло, а мозъкът просто реагира на подадените му сигнали. Приемът на спиртни напитки допринася за разширяването на кръвоносните съдове и кара кръвта да се придвижи от вътрешността към периферията на човешкото тяло.

При тази ситуация температурата на човешкото тяло слабо се понижава, защото топлата кръв достига кожата, нервните сензори регистрират разликата в температурата и сигнализзират на мозъка, че нещо различно се случва. Мозъкът решава, че е горещо и предизвиква  процеса на потене, който  води до понижение на температурата в човешкото тяло.

Водата е добър проводник на електричество

Наясно сме, че при пускане на ток във вода и контакт с нея, токът ще ви удари, тъй като водата е проводник.

В действителност обаче чистата дестилирана вода изобщо не е добър проводник, а основната причина да ни удря ток при допир до вода под напрежение е, че водата най-често не е никак чиста, а в нея се съдържат минерали и бактерии, които реално са истинският проводник на електричество.

Ще имате брадавици, ако пипнете крастава жаба

Брадавиците могат да се предадат по-скоро при ръкостискане с човек, който е носител на човешкият папиломен вирус, който от своя страна не може да се предаде на хората от жабите, тъй като се разпространява само при хората.

Краставите жаби могат да имат всякави други болести, но не и да ви предадат брадавици.

Ако докоснем пиленце, майка му ще го отхвърли

Вероятно когато сте били деца сте искали да пипнете макар и за секунда някое бебе врабче или лястовиче, но родителите ви са ви забранили, тъй като ако го направите, майка им ще ги изостави. Напълно невярно!

По-голямата част от птиците имат много слабо обоняние и най-вероятно няма да разберат, ако някой е докосвал рожбата им. Ако в някакъв момент видите бебето на някоя птица някъде само, то има вероятност в момента то да се учи да лети и не е добра идея да го докосвате, освен в случаи на видимо нараненяване по птицата, за да го заведете на и на ветеринар. Ако майката е в близост и ви забележи да пипате детето й, бъдете готови да бъдете нападнати.

Бананите растат по дърветата

Ето сега е момента представите ви да се преобърнат с глават надолу! Виждали сте как бананите растат по дървета на снимки или видео поне, но реално знаете ли, че това, върху което растат не е никакво дърво.

Банановите дървета са тревисти растения и е считат за билки в действителност като са най-големите билки на земята. Те са слабо радиоактивни, тъй като съдържат изотопа Калий-40 в много ниски дози.

Дяволът управлява Ада

Повечето хора искрено вярват, че Ада се управлява от Давола и ако се случи така, че човек попадне там, то той ще е управляван и наказван от Сатаната.

В действителност абсолютно никъде в Библията не се казва или намеква подобно нещо. В светата книга се споменава единствено, че Ада е определен за Дявола - той ще бъде във вечни мъки затова, че се е възгордял и е съблазнил хората.

Вижте също: