Колаген за кожа – действително ли е ефективен?

15.11.2021

Приемът на колагенов продукт за пиене безспорно е най-новата модна тенденция в борбата със стареенето. Обикновено свързваме грижата за кожата с ритуали за красота, включващи различни маски и кремове, масла, масажи с ценни подхранващи съставки, но истината е, че за да запазим добрия вид на кожата имаме нужда и от колаген.

Как колагенът влияе върху кожата?

Като основен структурен белтък в тялото, колагенът съставлява 80% от сухата маса на кожата. Когато сме млади синтезът на колаген от организма е достатъчен, за да поддържа кожата здрава, еластична и хидратирана, но с напредването на възрастта тялото започва да синтезира по-малко колаген. Смята се, че след 25 годишна възраст синтезът на колаген бавно започва да намалява, а около 40 години нивата му са с 25% по-малко. Ефектът от това се забелязва първо върху кожата – тя се отпуска и се появяват бръчки.

Има ли значение видът на колагена?

Колагенът изгражда съединителната тъкан, хрущялите, кожата, кръвоносните съдове, но интересното е, че той не е еднакъв във всички части на тялото ни. Учените са открили 16 различни вида колаген, от които най-разпространени са тип I, тип II, тип III и тип IV. Отношение към кожата имат тип I, който осигурява структурата ѝ и тип IV, който се намира в слоевете на кожата и подпомага филтрирането. Ето защо ако целим да поддържаме добрия вид на кожата си, от голямото разнообразие на колагенови продукти, предлагащи се на фармацевтичния пазар, трябва да подберем такива, които съдържат колаген тип I и тип III.

Действително ли приемът на колаген има ефект върху кожата?

За да има ефект от приема на колагенов продукт върху кожата, трябва правилно да изберем продукта, на който да се доверим. Освен типа колаген, който се съдържа от значение е и размерът на колагеновата молекула.

Известно е, че колагенът има голяма молекула, която трудно се усвоява от храносмилателния тракт в натуралния си вид. За да бъде усвоена, тя трябва да бъде предварително обработена чрез процес на хидролиза, при който се получават по-малки фрагменти наречени колагенови пептиди. Размерът на колагеновите пептиди също е от значение за кожата. Пептидите с по-малка молекулна маса около 2 кDa имат способността да стимулират клетките в кожата (фибробласти) да произвеждат колаген. По този начин снабдявайки тялото си с градивните елементи под формата на колагенови пептиди, ние го подтикваме да произвежда собствен колаген.

Науката и колагенът

Не липсват доказателства за ефективността на колагена за кожа по отношение на поддържане на добрия и вид. Направените изследвания с 2,5 g колагенови пептиди потвърждават ползата от прием на колагенов продукт за:

  • намаляване на първите следи от процесът на стареене1
  • намаляване на дълбочината на бръчките със 7% след 4 седмици и с 20% след 8 седмици2

След прием на колаген в продължение на няколко месеца кожата става по-еластична, по-плътна и с подобрена структура. Освен на кожата, колагенът повлиява благоприятно и на кожните придатъци като подобрява здравината и растежа на ноктите.

Ако съществува „елексир за младост“ то той със сигурност съдържа колаген, съчетан с полезни за кожата витамини и микроелементи като витамини А, Е, С и биотин и цинк.

Вижте също: