Мистериите на Черно море

03.06.2021

Има много тайни, неразбулени и загадки около Черно море, както и неговите обитателите, наличието на газови находища – ценен неползван досега ресурс, чудноватият пясък на върха в местността Буджака и един куп други истории.

Неуловимото чудовище

Някога в далечни времена още в древността се появяват истории, че някъде в дълбините на Черно море съществуват зверове от митологията – огромни и мистериозни, които причиняват потапянето на корабите и екипажа и тяхното изчезване. Много отдавна около V-ти век преди новата ера историкът Херодот споменава за чудовище, което се подвизава във водите на Понтос Евксинос, което значи "негостоприемно море", а именно Черно море като според легендите чудовището е изключително тъмно на цвят, почти черно с невероятната дължина от около 30 метра, на главата си имало завиден гребен, челюстите му били смразяващи, а очите - червени. Според легендите то се придвижвало по повърхността на водата на Черно море далече от самите брегове със скорост значително по-голяма от тази на корабите. Между XVI-ти и XVIII-ти век кораби от Турция непрекъснато сигнализират на Султана и администрацията им за невероятното чудовище, което са виждали. В по-близката ни история има много данни за същество, което наподобява този страховит звяр. Океанолозите не са големи оптимисти относно мистериозното чудовище, но твърдят че е нашълно възможно дадено праисторическо животно да е оцеляло и да се намира в дълбините на Черно море.

 Газ хидрати

По дъното на Черно море има неизползван неизчерпаем природен ресурс, който със сигурност е в състояние да елиминира енергийните проблеми на България и на Балканския полуостров.

Това са газ хидратите - замръзнали късове метан, които отвън изглеждат като лед, който е от метан, а не от вода. Този газ кристализира при много големи дълбочини и високо налягане. Метанът е известен като природен източник на енергия и много предприятия, производства и фирми се захранват с енергия именно от този ресурс. В Черно море има завидни залежи на този природен ресурс и ако въпросът защо не я използваме е в главата ви, то отговорът е ясен – не е измислена все още икономически изгодна и ефективна технология за извличането му. Когато е на дъното газ ходратът се намира замръзнало състояние, но при изваждането му на повърхността той просто се изпарява и изчезва във въздуха.

Местност Буджака

Една от най-мистериозните загадки свързана с Черно море се намира именно в местността Буджака близо до Созопол. По билото на хълма е открит завиден слой пясък, от Черно море, датиран от археолози, че се е образувал преди около 3-4000 години. Любопитен факт е, че именно там са открити на гробове на древни хора в един пласт на почвата от глина, който се намира именно под тези мистериозни пясъци. Учените нямат никаква идея, камоли обяснениеза отва как тези пясъци са се оказали на хълма, а под тях дори има погребани хора.

Има много невероятни теории за появата на пясъка, но една от най-достоверните е, че 40 метрови вълни цунами са залели брега на Черно море. Труга хипотеза твърди, че пясъка е донесен от вятърни навявания, но в пясъка са открити и морски създания, което отхвърля предположението.

Вижте също: