Произходът на Черно море

03.06.2021

Произхода на Черно море е една завидна сама по себе си загадка и дали морето е било сладководно езеро, дали се е формирало след библейският потоп, дали има връзка с легентата за Чинията на Ной, както и има ли нещо общо между Черно море и Атлантида.

Сладководно езеро

След ледниковият период преди около 12 000 години, който е последният известен ледников период, Черно море е било сладководно езеро захранвано от реки като най-голямата е разбира се река Дунав.

Учените го наричат Новоевксинско езеро като теорията е, че то се е откъснало от Средиземно море и се е формирало между Азия и Европа, където е била сухоземната връзка. Със климатичните промени, затоплянето и топенето на ледените късове, нивото на Световния океан се покачило значително и Средиземно море застрашително застанало над Сладководното езеро. Вероятно след земетресение или преливане естествената стена на Босфора се разрушила и солените води навлезли с пълна сила преди около 7-8 хиляди години като цепнатината от средиземно море се разширявала ли разширявала и настанала екокатастрофа.

Според някои учени напълването на черноморският басейн е онело едва няколко дни, докато според други това се е случило за десетилетия. Каквато и да е истината, едно е сигурно, че Черно море е повишило нивото си с около 100 метра.

Библейският потоп

Доста от съвременните учени и изследователи не вярват в науката известна на всички и са сигурни, че в Библията е описано истинско събитие, което назоваваме като библейския потоп.

Уилям Райън и Уолтър Питман са двама учени от Колумбийския университет в САЩ решили на майтап да открият къде се е състоял потопът разписан в библията. Така те започнали своите изследвания в световен мащаб и направили заключение, че това се е случило именно в Черноморския басейн при заливането му от Средиземно море.  Според проучванията на Райън и Питман фактите сабезспорни за това, че именно Черно море е мястото на библейският потоп.

Чинията на Ной

Около брега на черно море се намира голяма зона с плитчини – шелф, която заема близо 30% от дъното на черноморието. Там дълбочините биват до 100 метра като след тях започва спускане до дълбочини от няколко километра на места. През 1985-та година най-известният български океанолог Петко Димитров се започва разследване на всичко около шелфа. На 45 километра от Варна океанологът намира невероятна находка без обяснение от историците в световен мащаб. Предметът е във формата на чиния и бива открит на мястото, където е ползван на дълбочина от около 100 метра на близо 45 километра от бреговете.

Чинията има неясни драскотини по външната си страна, като впоследствие са открити 24 знака, съответстващи на други предмети намирани по българските земи. Димитров му дава името Чинията на Ной и твърдението му е, че е изработка от цивилизация от древността изчезнала след библейския потоп.

Изгубената цивилизация

Известен факт е, че древните градове и цивилизации се формират около водни източници. Такъв е вероятно случаят с една от най-старите култури познати до момента в световен мащаб. Изгубената цивилизация, завещала ни изключителни, но и противоречиви артефакти - един от които е Чинията на Ной, а най-интересният е Варненското съкровище от обработено злато на над 7 хиляди години.

Тази цивилизация е обвита от мистерии като ни е оставила първата писменост в историята на човечеството като доказателства за това се Печатът от Караново и Плочката от Градешница. Има теория, че именно тази мистериозна цивилизация е била доста напреднала в областта на математиката, физиката и астрономията и се е формирала по бреговете на сладководното езеро, известно днес като Черно море.

Атлантида в Черно море

Връзката между Атлантида и Черно море наистина изглежда дантасмагорична, но ако следваме древните хроники и доказателства, то тогава именно тази теория има реален смисъл. За Атлантида най-изчерпателно е писал Платон и той се е най-сериозният източник на информация относно нея като за легендарното място са писали също така и Херодот, Диодор, Посидоний, Страбон и други. Според Платон островът Атлантида се е разполагал на запад от Херкулесовите стълбове, впоследствие феноменален катаклизъм в природата за 1 ден потопява Атлантида под вода.

Вижте също: