Силата на имунитета срещу Ковид 19

03.06.2021

Алергиите са нещо коренно различно от автоимунните заболявания, при които имунитетът се объркя и взима решение, че здравите клетки в тялото ни са вредни и  ги атакува. 80% от хората, които имат някакви автоимунни заболявания са жени като науката няма категоричен отговор и логично обяснение.

Болестта лупус например, с която е била диагностицирана и Селена Гомес е разновидност на автоимунно заболяване, което атакува и срива много голям брой органи в тялото ни. Имунитетът ни започва своето изграждане с преминаването на бебето през родилния канал на майката като по пътя си то колекционира бактерии и се среща с тях като в този път имунитетът започва да изгражда своите защитни функции. Това е една от най-важни причини естественото раждане да е приоритет. На всеки 100 хиляди новородени бебета има едно, което се ражда без абсолютно никакъв имунитет като това не зависи от начина на раждане, а от изначалната генетичната предразположеност. В древността хората са смятали че имунитетът зависи най-много от количеството на 4четирите основни течности - кръв, слюнка, черен и жълт жлъчен сок и това е причината когато някой е болен да правят малък разрез, от който да изтича част от кръвта. Така древните хора са вярвали, че балансът между тези свещенни четири течности ще се възобнови и болният ще се излекува.

По време на чумата в Атина през 430-та година преди христа хората за първи път са разбрали, че който веднъж се разболее от едра шарка, не се разболява отново. Тогава за първи път в историята се споменава за имунитет. Една от първите ваксини е създадена през 10-ти век в Китай.

Китайските лечители по това време вдухвали в ноздрите на здравите хора парченца от кожата на мехурите, които болестта причинява при болни хора. Така умишлено са заразява здравите пациенти с лека форма на болестта, за да има възможността имунитетът им да си създаде защита.

Знаехте ли, че изследване от 2012-та година сочи, че ваксините са с 50% по-неефективни при хора, които спят по по-малко от 6 часа. Липсата на сън занижаване  вид протеини, които помагат откриването на вируси и бактерии в организма да се случва по-бързо и по-лесно.

При липса на достатъчно сън имунитетът рязко намалява. Психически и физически стресът може да е много вреден за имунитета, но за жалост те са част от ежедневието ни всеки ден. Те водят до повишаване освобождаването на хормона кортизол, което води до парадокс. В малки количества кортизолът влияе много добре на имунитета - добре е да има малка доза стрес, но в по-големи количества кортизолът направо срива имунитета. Вероятно сте се чудили защо раковите клетки са много опасни и агресивни – тайната им е, че раковите клетки изключително бързо си създават методи за заобикаляне на имунната система. Левкемията, която е разновидност раково заболяване се концентрира върху костния мозък и нарушава процеса на производство на бели кръвни телца като това води до спад в имунитета и живота е застрашен. Всеки ден обаче имунитетът ни убива поне една клетка, която има възможност да се превърне в канцерогенна.

Вижте също: