Трябва ли да смените всичките четири гуми наведнъж?

19.06.2022

В тази статия ще обсъдим смяната на част от гумите.

Първата стъпка, която трябва да направите е да измерите дълбочината на протектора на гумата и ако е под изискваната минимална дълбочина, тогава трябва да смените всичките четири гуми с нови автомобилни гуми. Ако не е дълбочината на протектора под минимума, тогава може да смените само две от гумите. Автомобилните гуми са определена част от автомобила, която може да бъде заменена или ремонтирана. Не е нужно да сменяте четирите гуми на колата си наведнъж. Можете да замените само две от тях, като поддържате другите две в добро и функционално състояние.

Автомобилните гуми са една от най-важните части на автомобила, защото именно те осигуряват сцепление с настилката на пътя, което е от съществено значение при шофиране по различни видове терени и повърхности. Качеството на гумата се отразява и на нейния живот на протектора, който определя колко дълго ще издържи самата гума, преди да се износи или да бъде повредена.

Ако имате една спукана гума, наистина ли трябва да купите четири нови гуми?

Дали трябва да смените гумите си с 4 нови автогуми зависи от състоянието на останалите ви гуми и от типа превозно средство, което шофирате. Ако гумите ви са сравнително нови и все още притежават голяма част от протектора си, обикновено можете да се разминете със закупуването на една гума, но задължително от същия или много подобен модел, за да замените повредената. Ако закупите една нова гума и тв е много различна от всички останали, поведението на автомобила ще е непредвидимо и опасно. Въпреки това, ако ви се спука една от гумите, докато шофирате с по-стар комплект гуми, най-сигурният подход в този случай може да бъде да ги замените всички четири гуми едновременно. Наличието на непостоянни нива на сцепление във всеки ъгъл на автомобила може да бъде реално много опасно.

Някои автомобили с AWD изискват да смените четирите автомобилни гуми наведнъж, тъй като при превозно средство с AWD, намаленият диаметър на гумата с по-нисък протектор може да доведе до нейното въртене по-бързо в сравнение с новата гума. AWD превозните средства са проектирани да движат колелата с различни скорости за кратки периоди от време, за да осигурят възможно най-голямо сцепление, но техните компоненти могат да се износят бързо или да бъдат повредени, опитвайки се да компенсират несъответстващите гуми в продължение на дни.

Употребяваните гуми си струват ли спестяванията?

Около 10% от гумите, продавани по света всяка година, са употребявани. Въпреки че е възможно да закупите употребявана гума, която е безопасна, ние силно заставаме срещу това движение и тази практика поради една проста причина: Използваните гуми са почти изцяло нерегламентирани по света. Просто няма начин да се провери дали магазинът за употребявани гуми лъже за състоянието или възрастта на техните продукти и обикновенно не ви дават никаква гаранция за употребяваните автомобилни гуми, които закупувате.

Това означава, че няма магазин или агенция, която да потвърди, че гумите, които купувате като употребявани гуми, са безопасни и нямате почти никаква защита като потребител, ако се спукат или повредят след момента, в който сте ги платили. По-лошото е, ако употребяваните гуми има голяма вероятност да се повредят и да причинят дори и фатален инцидент.

Вижте също: